Tips voor de aanleg van een Wadi in je Tuin: Een natuurlijke buffer en infiltratieplaats voor overtollig Regenwater

Een wadi is een slimme en milieuvriendelijke oplossing om wateroverlast in je tuin te voorkomen. In deze blog leggen we uit wat een wadi is, hoe je er zelf een kunt aanleggen, en waar je op moet letten.

Wat is een wadi?

Een wadi is een beplante verlaging met een doorlatende bodem, ideaal voor tuinen in stedelijke gebieden. Het Arabische woord wadi betekent in het Nederlands; water afvoer drainage en infiltratie. Een wadi vangt regenwater op, zuivert het, en laat het vervolgens in de bodem infiltreren. Dit helpt tegen wateroverlast en droogte. Een wadi in je eigen tuin hoeft niet groot te zijn en je kunt het elke vorm geven. Bewoners worden steeds meer geacht het water dat op hun eigen grond valt, zelf te verwerken. Een wadi of vijver in je tuin kan overtollig water laten infiltreren in de grond, wat helpt tegen wateroverlast.

Hoe werkt een wadi?

Meestal stroomt het water over het straatoppervlak via goten en wegen naar een wadi, die vaak lager ligt. Bij flinke regenbuien loopt de wadi vol. Het water infiltreert naar de ondergrond en wordt in de bovenste laag van de bodem gefilterd, waardoor vervuiling wordt tegengehouden. De bovenste laag van de bodem bestaat vaak uit tuinaarde en functioneert als filterlaag. Deze laag, 30 tot 50 cm diep, houdt vervuiling vast die meekomt met het regenwater. Dit voorkomt dat vervuiling in het grondwater terechtkomt en zorgt voor hogere rendementen bij rioolwaterzuiveringen.

Waar moet een wadi aan voldoen?

Een wadi moet beloopbaar, maar niet zwaar belastbaar zijn. De bovenlaag bestaat uit beplante, verbeterde grond met een doorlaatbare bodem. Onder deze laag bevindt zich een koffer die gevuld kan zijn met grind, lavasteen, of gebakken kleikorrels.

Waar wadi aanleggen?

Het wadi-systeem is geschikt voor gebieden met doorlatende grondsoorten en hogere grondwaterstanden. Op plaatsen met permanent hoge grondwaterstanden (minder dan 50 cm onder maaiveld) heeft een wadi weinig nut, omdat het ondergrondse buffervolume steeds gevuld zal zijn met grondwater. Wadi’s komen voor in allerlei regio’s en wijktypen. Ze worden vooral aangelegd in bloemkoolwijken, vernieuwingswijken en villawijken die na 1970 zijn gebouwd en relatief groen zijn. In nieuwe wijken en vernieuwingswijken worden ook veel wadi’s aangelegd.

Hoe ontwerp je een wadi?

Voor de aanleg van een wadi graaf je een ondiepe kuil in een lager gelegen deel van je tuin. Zorg ervoor dat het water van je huis wegstroomt door bijvoorbeeld een gootje aan te leggen vanaf de regenpijp tot aan de kom. De grootte van de wadi bepaal je zelf; een vierkante meter met een diepte van 20 cm kan al 200 liter regenwater bufferen.

Risico’s op vervuiling

Door de zuivering van regenwater kan zich op den duur vervuiling ophopen aan het instroompunt van de wadi en een paar centimeters aan het oppervlak. Gelukkig gaat die vervuiling heel traag en kun je die monitoren. In een gemiddelde wadi zijn pas na twintig tot veertig jaar hoge concentraties te verwachten. De risico’s op vervuiling verklein je door ze bij de bron aan te pakken, bijvoorbeeld door duurzaam te bouwen zonder uitlogende materialen en door hondenuitlaatplaatsen aan te leggen. Ook kun je bij het instroompunt van de wadi een kleinere, extra wadi aanleggen met hogere begroeiing. Zo vang je de meeste vervuiling op in dat kleine deel.

Met deze tips en informatie kun je aan de slag om een wadi in je tuin aan te leggen. Het is een mooie, functionele en milieuvriendelijke oplossing om regenwater te beheren en je tuin groener en leefbaarder te maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *