Hoe je een dor gazon in de zomer voorkomt en herstelt.

Droge zomers kunnen een zware tol eisen van onze geliefde gazons. Maar geen paniek, met de juiste zorg en aandacht kun je voorkomen dat je gazon dor wordt en zelfs een dor gazon herstellen. Ontdek hieronder enkele waardevolle tips.

1. Kies de juiste grasmengeling

Een van de belangrijkste stappen om een dor gazon te voorkomen is het kiezen van de juiste grasmengeling. Grasmengsels bestaan uit verschillende grassoorten, waarvan sommige beter bestand zijn tegen droge periodes dan andere. Zorg ervoor dat je een mengeling kiest die geschikt is voor jouw klimaat, bodemtype en groeiplaats.

2. Zorg voor een vochtvasthoudende bodem

Voorkom uitdroging van je gazon door waterabsorberende korrels in de bodem in te mengen. Deze korrels houden vocht vast, verbeteren de wortelvorming en geven langzaam water af zodat het gazon beter bestand is tegen droge periodes. Daarnaast kun je ook een laagje compost/zandmengsel (topdress) aanbrengen tussen de grassprieten om verdamping te verminderen en de bodem vochtig te houden.

3. Verticuteren en/of prikken voor betere waterinfiltratie

Verticuteren, vooral in het voorjaar, kan helpen bij het voorkomen van dorre gazons. Een nog beter resultaat wordt verkregen door het gazon te prikken. Hierbij worden lange metalen pennen in de grond gedreven tot op een diepte van ca. 25-30 cm, wat zorgt voor meer verticale drainageopeningen en kanaaltjes in de grond. In combinatie met bezanden met scherp zand, doorzaaien en bemesten van de grasmat vormt deze bewerking een grondige renovatie van het grasveld. De bodem wordt opener en luchtiger, waardoor water beter kan infiltreren en lucht en water het graswortelsysteem beter kunnen bereiken.

4. Geef water op het juiste moment en op de juiste manier

Geef je gazon bij voorkeur ’s avonds water om verdamping te verminderen. Je kunt kiezen voor handmatig water geven of opteren voor een automatisch watergeefsysteem met gazonsproeiers. Afhankelijk van de grootte van het gazon/beplanting en de intensiteit om te beregenen, kies je voor het ene of het andere systeem.

5. Maai niet te kort

Houd het gras op een gemiddelde lengte en vermijd te kort maaien. Langere grassprieten bieden schaduw aan elkaar en aan de bodem, omdat de zon minder diep in de grasmat kan doordringen. Bovendien is er met langer gras meer actieve bladoppervlakte voor de fotosynthese en versterkt het daardoor de grasmat.

Hoe herstel je een dor gazon?

Als je gazon er toch wat dor uitziet, geef het dan na de zomer de tijd om te herstellen. Als je destijds hebt gezaaid met een goede, kwalitatieve grasmengeling, zou je gazon vanzelf weer groen moeten worden. Pas zo nodig de bemesting aan en zorg in het groeiseizoen voor een regelmatige meststofgift. Blijft je gazon er dor uitzien, dan kun je in het najaar best even licht verticuteren, nieuw graszaad inzaaien en inwerken en bemesten met najaar meststof.  Zo kun je je gazon goed voorbereiden op het volgende groeiseizoen.

Met deze tips kun je niet alleen voorkomen dat je gazon dor wordt tijdens de zomer, maar kun je ook herstellen en je gazon weer tot leven brengen na een droge periode. Blijf liefdevol voor je gazon zorgen en geniet van een weelderig groen gazon, zelfs tijdens de heetste zomerdagen!